Skip to main content

Veolia: Testiranje popolnega recikliranje solarnih modulov v industrijskem merilu

Veolia: Testiranje popolnega recikliranje solarnih modulov v industrijskem merilu

Razviti je treba poseben postopek, s katerim bo mogoče pridobiti vse sestavne dele fotovoltaičnega izdelka. EU projekt financira s 4,8 milijona evrov.

 

Flaxres

Foto: Flaxres GmbH

V prihodnjih letih bo vedno več fotovoltaičnih sistemov končalo svoj življenjski cikel, nato pa bo treba reciklirati vse večje količine sončnih modulov. Projekt „ReProSolar“, ki ga EU financira s 4,8 milijona evrov prek lonca „EIT Raw Materials“, se je zdaj začel pod vodstvom Veolie. Gre za razvoj zelo učinkovitega in posebnega postopka za recikliranje solarnih modulov. Skupaj s partnerskimi podjetji iz javnega in zasebnega sektorja, ki delujejo po vrednostni verigi recikliranja sončnih modulov, se prvič v celoti predelajo vsi sestavni deli, kot je v četrtek sporočila Veolia. To pomeni, da je med drugim lahko predelovalni industriji spet na voljo čisti silicij, srebro in steklo. Financiranje projekta se je začelo februarja in traja do januarja 2025. Izvedljivost postopka v industrijskem obsegu bodo partnerska podjetja Flaxres v Dresdnu in Rosi Solar v Grenoblu preizkusila do konca leta. Po navedbah Veolie naj bi vsako leto do leta 2023 v predstavitvenem obratu predelali 5000 ton sončnih modulov, ki so končali življenjsko dobo.

»Naš postopek temelji na novi tehnologiji delaminacije, ki lahko učinkovito loči sončne celice od steklene plošče. Inovativni fizikalno-kemijski procesi nato omogočajo predelavo vseh materialov, ne da bi bilo treba fotonapetostne module drobiti, «pojasnjuje vodja projekta Antoine Driancourt iz Veolia Umweltservice GmbH. Tako bi se moralo za solarno industrijo pojaviti krožno gospodarstvo, ki prispeva k zmanjšanju odpadkov in ohranjanju dragocenih surovin. »Danes noben industrijski proces na svetu ne more obnoviti srebra in silicija iz sončnih celic v zelo visoki čistosti. To bi bil velik preboj za celotno sončno industrijo v smislu trenutnih standardov recikliranja, «nadaljuje Driancourt. S projektnimi partnerji bo Veolia preslikala celotno vrednostno verigo od predelave in čiščenja surovin do dobavne verige tokov odpadkov in ponovne integracije v različne panoge.

 

Naložbo vavčer za digitalni marketing (izdelavo spletnih strani) sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj

Evropski sklad na regionalni razvoj
Slovenski podjetniški sklad
RS Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo